Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym,
ale często irytował mnie kwaśny posmak pomidorów,
na który nie zawsze mamy ochotę,
i tak oto któregoś dnia przyszło mi do głowy,
żeby spróbowac dodać do niego trochę mascarpone,
i to był strzał w 10!!!
Dzięki dodatkowi serka, sos staje się delikatny i kremowy,
co jest świetną odmianą dla trochę nudnego już sosu pomidorowego :)
Składniki (2-3 porcje):- 200 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek *
- 50 g ulubionej szynki (można pominąć)
- 2-3 pomidory suszone w oliwie
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka papryczek chilli w oliwie z oliwek * lub 1/2 świeżej papryczki chili
- sól
- pieprz
- mieszanka włoskich przypraw
- 1 łyżka startego parmezanu
- świeże zioła
Przygotowanie:Ugotować makaron al dente. Na oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę i posiekane drobno pomidory. Dodać chilli, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec dodać mascarpone i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać posypane parmezanem i świeżymi ziołami. SMACZNEGO!!!
* produkty z serii Deluxe dostępne w sieci sklepów Lidl