Bo jakoś mnie tak naszło na świąteczne smaki :D
Składniki:- 1 cebula
- 0,7 kg marchewki
- 2 duże pietruszki
- 0,5 średniego selera
- słoiczek koncentratu pomidorowego "Frubex"
- olej
- sól, pieprz
- 1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj)
- mąka
- jajko
- sól
Przygotowanie:
Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw, dusić ok. 20 minut, do miękkości. Na końcu dodać koncentrat, doprawić i dusić jeszcze chwilę.
Jajko rozkłócić z odrobiną soli, w drugiej misce przygotować mąkę. Rybę panierować w jajku, następnie w mące, smażyć na złoty kolor.
Podawać rybę z warzywami i cząstką cytryny do skropienia. SMACZNEGO!!!