Jesień pełną gębą :P
dosłownie!
A u mnie na talerzu ciastka
i to nie byle jakie :)
Bo urocze jesienne różyczki, które obłędnie pachą cynamonem,
rozpływają się w ustach
i oszałamiają wyglądem :D
Składniki (na 6 ciastek):- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże czerwone jabłko
- sok z cytryny
- dżem/konfitura brzoskwiniowa/morelowa
- cynamon/cukier cynamonowy
Przygotowanie:
Jabłko umyć, przekroić na pół, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka przełożyć do miseczki, zalać wodą i wycisnąć sok z cytryny. Wstawić do mikrofali na 3 minuty, na najwyższą moc. Po tym czasie wyjąć jabłka na sitko i wystudzić. Jeżeli nie mamy mikrofali: zagotować wodę, wycisnąć sok z cytryny, włożyć pokrojone jabłka i gotować przez 3 minuty. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, pokroić na 6 pasków, posmarować dżemem. Plasterki jabłka układać jak na zdjęciu, posypać cynamonem.Złożyć wzdłuż dłuższego boku, lekko docisnąć i zwinąć w różyczkę. Przełożyć do papilotki. Możemy posypać cukrem, jeżeli wolimy słodsze ciasteczka. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40-45 minut. Ciastka posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!