Skoro piątek to ciasto,
a jak ciasto, to najlepiej takie:
bez pieczenia,łatwo, szybko i na dużą blachę :P
Tak tak, każdy czasem może mieć małego lenia, szczególnie w piątek :)
Składniki:Krem:- ok. 400 g słonych krakersów/herbatników
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 300 g masła
- 50 g białej czekolady
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Wierzch:- 50 g białej czekolady
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
lub:
- 3 łyżki margaryny
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krem: Szklankę mleka wymieszać z cukrami i mąkami. Do gotującego się mleka (3 szklanki) wlać masę i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, dodawać zimny budyń i dalej miksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i 50 g startej czekolady. Masę podzielić na 3 równe części.
W formie (25x30 lub 20x35) ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć 1/3 części kremu, przykryć kolejną warstwą ciastek. Po czym smarować kolejną 1/3 części kremu, wyłożyć herbatniki i ostatnią część kremu. Wierzch posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi (można też podprażyć wiórki z cukrem i masłem). Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. SMACZNEGO !!!