Ostatnio był przepis na wersję cytrynową,
dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D
Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i ....
podniebienie :)
Składniki:
Ciasto:- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4-5 jajek
- tłuszcz do smażenia
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- kilka kropel aromatu rumowego
Przygotowanie:
Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić.
Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować.
Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (około 40 sztuk). Ciasto przełożyć do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na przygotowanym papierze podwójne kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej do ok. 170*C. Gdy olej będzie gorący włożyć gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły.
Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!