Już za dwa dni tłusty czwartek. Oprócz tradycyjnych pączków mam zamiar przygotować również te delikatne pyszności, które są różnie nazywane: pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie, ja przede wszystkim kojarzę je z nazwą gniazdka ;) Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia - ciasto parzone, więcej czasu potrzeba na ich usmażenie :) Ciasto samo w sobie nie jest słodkie. Pączki nabierają słodyczy dopiero po lukrowaniu.
Ciasto parzone:
250 ml wody
60 g masła
szczypta soli
150 g mąki pszennej
3 jajka
smalec do smażenia
Masło rozpuszczamy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pojedynczo jajka. Każde jajko wbijamy dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem. Możemy zrobić to mikserem.
Papier do pieczenia tniemy w kwadraciki. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierowe kwadraciki.
Na rozgrzany smalec kładziemy gniazdka, papierem do góry, który po kilku sekundach odchodzi od ciasta i możemy go zabrać z tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Lukier:
kilka łyżek wody (3-4)
150 g cukru pudru
Do rondelka wlewamy kilka łyżek wody i dosypujemy cukier puder, mieszamy. Jeśli lukier będzie za rzadki dosypujemy cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy 1-2 łyżki wody.
Usmażone gniazdka oblewamy lukrem.
P.S. Nareszcie udało się naprawić moją lustrzankę, więc przy kolejnych przepisach zdjęcia będą o niebo lepszej jakości niż ostatnimi czasy, robione telefonem ;)