Pewnie nie raz wyszedł nam zakalec lub po prostu ciasto się nam zeschło zanim całe zjedliśmy :)
Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!!
W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :)
Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D
Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;)
Składniki:
(podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji)
ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)
100 ml mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
50 g masła
łyżka alkoholu do smaku
marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella
bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie
200 g czekolady mlecznej/gorzkiej
2 łyżki masła
Przygotowanie:Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę).
Gdy masa jest już dobrze wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki i włożyć do lodówki. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. W tak powstałej polewie obtoczyć bajaderki i posypać wiórkami/orzechami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!!
Święta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny, mógł je zamrozić nieco wcześniej lub część podarować gościom. Ale dla tych co o tym nie pomyśleli, dzisiaj przepis na baja...
To są takie ciastka, które znamy z dzieciństwa. W Poznaniu wołamy na nie bomby rumowe, gdzie indziej bajaderki. Zawsze jak zostaje mi trochę ciasta, mrożę i potem mam jak potrzeba coś pysznego. Tym razem moje dziecko potrzebowało na swoją imprezkę, dzi...
Proste w wykonaniu, nawet z pomocą dzieci. Wystarczą 4 składniki aby przygotować pyszne bajaderki. Składniki 400 g pokruszonych biszkoptów 100 g zmielonych orzechów 100 g masła 200 ml mleka 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy pokruszon...
Bajaderki ciastka recyklingowe Bajaderka to ciastko robione na bazie odpadów cukierniczych (np. okrawków ciastek deserowych) z dodatkiem kakao, rumu, czekolady, dżemu, orzeszków ziemnych lub wiórków kokosowych. Taka to teoria odnośnie bajad...
Wspaniały pomysł na wykorzystanie okrawków biszkoptu, połamanych herbatników itp. Podczas robienia tortów, szczególnie tych rzeźbionych, pozostaje mnóstwo okrawków z biszkoptów. Zawsze szkoda mi je wyrzucać. Czasami syn ukradkiem podjada,...
Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekan...
Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, ...