CZĘŚĆ!
Dawno nie jadłam już żurku, tak na prawdę to upłynęły ponad 2 lata! A przecież uwielbiam żurek, bo ma kwaskowaty posmak. Ten kto myśli, że nie można zrobić dobrego żurku bez mięsa jest w olbrzymim błędzie!
Nie chwaląc się (zbyt przesadnie :-D) zdradzam Wam przepis na najlepszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam! Nawet biała kiełbasa i boczek znalazły się w mojej zupie...oczywiście sojowe ;-)
Dziś polecam najsmaczniejszy żurek z ziemniakami i białą kiełbasą! Składniki:- 2 L wywaru warzywnego
- kostka wędzonego tofu
- opakowanie białych kiełbasek sojowych
- 1 duża marchew
- 3 duże ziemniaki
- 6 pieczarek
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- opak. zakwasu na żurek
- 2 zmielone ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki majeranku
- szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki mleka roślinnego lub 2 łyżki śmietanki roślinnej
Wykonanie:W wywarze gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek i pieczarki wraz z przyprawami. Po ok.30min dodajemy pokrojone w plasterki kiełbaski oraz kosteczki tofu, na koniec dodajemy zakwas na żur i dolewamy kilka łyżek mleka/śmietanki. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 20-30min.