Dziś kolejna propozycja ciasta z sezonowymi owocami - śliwkami :) Jest to tarta na spodzie z pate brisee (ciasto pół kruche) z kremem patissiere i oczywiście śliwkami. Jest pyszna, zwłaszcza na ciepło!
Polecam :)
*pilnujcie pieczenia, bo zauważyłam, że np. w moim piekarniku trzeba piec dłużej, niż jest podane w przepisie.
Przepis na spód pochodzi z gazetki ,,Fou de patisserie" a krem z ,,Tout pour reussir vos patisseries".
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki (typ 55 najlepiej)
- 5g soli (drobnej)
- 125g masła
- 65-90ml wody
- ok. 15 śliwek
Krem patissiere:- 300ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- 2 żółtka
- 55g cukru
- 20g mąki
- 20g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1.ciasto
Do miski wsypujemy mąkę i robimy na środku wgłębienie. Wsypujemy tam sól. Dorzucamy pokrojone w małe kosteczki masło. Wyrabiamy ciasto (jak na crumble) tak, by masło było omączone, ale nie do końca zmieszane. Dolewamy ok. 70ml wody. Zagniatamy. Jeśli czujemy taką potrzebę, możemy dolać resztę wody. Ciasto ma być jednolite, powinno dobrze się ugniatać. Wykładamy ciastem blaszkę do tart, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
2.creme patissiere:
Doprowadzamy do wrzenia mleko wanilią. Osobno ucieramy żółtka z cukrem i mąkami. Dolewamy 1/3 gorącego mleka (uprzednio wyciągamy z niego wanilię). Mieszamy i przelewamy do reszty mleka, do garnka. Cały czas dokładnie mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, aż zgęstnieje (konsystencja powinna być budyniowa). Odstawiamy do przestygnięcia.
3.całość
Wyciągamy pestki ze śliwek i kroimy je na połówki. Surowe ciasto na spód nakłuwamy widelcem, obciążamy (ziarnami fasoli, grochu, kaszą, ryżem) i pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy je, zdejmujemy obciążenie i wlewamy krem. Na to układamy połówki śliwek. Pieczemy 20-35min w 180 stopniach. Krem powinien się zarumienić, a śliwki powinny być pomarszczone. Kroimy dopiero, gdy ciasto będzie letnie/zimne. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem, starta czekoladą lub cynamonem (ale dopiero, gdy ciasto będzie zimne). Tarta jest również pyszna z lodami waniliowymi :)
Maggie