Dzieńdoberek :D Już od nie wiem jak dawna chciałam się z Wami podzielić przepisem na cienkie, kruche francuskie naleśniki. Zazwyczaj, robiąc naleśniki mieszałam na oko jajka, mąkę, mleko i coś tam zawsze wychodziło, raz lepiej, raz gorzej :) Ale od kiedy mam książkę ,,Tout pour reussir vos patisseries" (,,wszystko, żeby się udały wasze wypieki"), robię zawsze te same naleśniki. Są naprawdę dobre, kruche na brzegach i bardzo bardzo cienkie no i w miarę szybko się je przygotowuje. Najlepsze są tuż po upieczeniu - później są mniej kruche.
No ale skoro mam tez książkę Pierre'a Herme to musiałam wypróbować i jego przepis. Po prostu szok. Jego naleśniki są takie kruche, że gdy się je weźmie w palce to się trzymają sztywno (jeśli wiecie o co mi chodzi). Nie do końca wiem, jak je się powinno jeść - są takie sztywne, że nie da się ich nawet zawinąć (Herme proponuje, żeby je zjeść po prostu z cukrem). Ja zwyczajnie łamię po kawałku i jem :) Są NIESAMOWICIE PYSZNEEEE! :) Co z tego, że nie da się ich zawinąć. Może to taki ich urok? :D
Tak więc podaję Wam dwa przepisy - jeden na naleśniki do zawinięcia, kruche na brzegach i cieniutkie no i drugi na... no nie wiem jak je określić :) po prostu nie do zawinięcia :D (na zdjęciu są właśnie te)
No i też naleśniki różnią się czasem przygotowania.
Miłego naleśnikowania !!!
Naleśniki z książki ,,Tout pour reussir vos patisseries"
Składniki:- 60g mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250ml mleka
- 75g masła
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z jajkami i wlewamy do mąki z solą. Dodajemy stopione, przestudzone masło. Odstawiamy ciasto na 30 min do lodówki. Przed smażeniem mieszamy ciasto. Nie natłuszczamy patelni. Smażymy :)
Naleśniki z książki Pierre'a Herme
Składniki:
- 35g masła
- 100g mąki
- 30g cukru pudru
- 300ml mleka
- 120g jajek (około 3 jajka)
- 40ml oliwy (najlepiej z pestek winogron)
Przygotowanie:
Topimy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy mąkę z cukrem i robimy na środku dołek. Mieszamy mleko z jajkami i wlewamy do mąki. Gdy masa będzie jednolita dolewamy masło i oliwę. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na min 4h (ja dałam na całą noc). Po wyjęciu mieszamy ciasto. Smażymy na nienatłuszczonej patelni na dużym ogniu (ja dałam na największy, na 9) po 1-2 min z każdej strony. Naleśniki powinny być kruche i łatwo się przewracać.
Maggie
P.S już niedługo przepis na pierniczki! Wy też się nie możecie doczekać świąt?
P.S2 hmm. wszędzie w sklepach są już świąteczne dekoracje :D może i ja już zacznę serię świątecznych przepisów?