Hej hej :) Bardzo dawno nie robiłam gofrów, więc postanowiłam się w końcu za nie wziąć. Nie mam jeszcze żadnego ,,idealnego przepisu" na nie, więc za każdym razem próbuję czegoś innego. Dzisiaj padło na pistacjowe gofry Pierre'a Herme. Nie chciałam ich jeść ,,na sucho" więc postanowiłam, że zrobię domową nutellę (pyychaaa!!!).
Wyszły na prawdę przepyszne! Chrupiące i mega orzechowe. Mniam mniam.
Spróbujcie sami!
Nutella (trochę zmieniony przepis z Kocham Gotować:)Składniki:
- 50 orzechów laskowych
- 2 łyżki mleka w proszku
- 13 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku wanilinowego
- 50g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 200 stopniach przez 5-10 minut. Wyciągamy i obłupujemy ze skorupek. Blendujemy je (w mikserze z ostrzem), aż będą miały konsystencję ,,masła orzechowego". Dodajemy mleko w proszku, olejek wanilinowy, masło. Blendujemy. Dodajemy kakao i znowu blendujemy. Teraz dodajemy po łyżeczce pozostałych składników, blendujemy i co jakiś czas próbujemy (możecie dać mniej/więcej cukru, w zależności od gustu i więcej/mniej oliwy, żeby uzyskać idealną konsystencję). Przelewamy masę do pojemniczka i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Teraz możemy zabrać się za gofry!
Gofry
Składniki:- 65g pistacji zmielonych na mączkę
- 40g mleka
- szczypta soli
- 100g cukru pudru
- 50g żółtek
- 50g białek
- 190g śmietany kremówki
- 115g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g masła
- olej/oliwa (najlepiej z pestek winogron) do pieczenia
Przygotowanie:
Roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia. Do mączki z pistacji dodajemy mleko, a następnie sól, cukier, żółtka i mieszamy. Ubijamy na sztywno białka i dodajemy do reszty. Na koniec ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy do reszty. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i stopione, zimne masło i mieszamy. Odkładamy na 1h do lodówki.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem/oliwą i nakładamy ciasto. Pieczemy (w zależności od gofrownicy, u mnie było to 11 minut), aż do zarumienienia. Podajemy (póki ciepłe) z naszą domową nutellą.
Maggie
PS w książce Pierra Heme, gofry były mega zielone, ale wydaje mi się, że to od barwnika a nie pistacji... :)