Hej hej :) Bardzo dawno nie robiłam gofrów, więc postanowiłam się w końcu za nie wziąć. Nie mam jeszcze żadnego ,,idealnego przepisu" na nie, więc za każdym razem próbuję czegoś innego. Dzisiaj padło na pistacjowe gofry Pierre'a Herme. Nie chciałam ich jeść ,,na sucho" więc postanowiłam, że zrobię domową nutellę (pyychaaa!!!).
Wyszły na prawdę przepyszne! Chrupiące i mega orzechowe. Mniam mniam.
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 200 stopniach przez 5-10 minut. Wyciągamy i obłupujemy ze skorupek. Blendujemy je (w mikserze z ostrzem), aż będą miały konsystencję ,,masła orzechowego". Dodajemy mleko w proszku, olejek wanilinowy, masło. Blendujemy. Dodajemy kakao i znowu blendujemy. Teraz dodajemy po łyżeczce pozostałych składników, blendujemy i co jakiś czas próbujemy (możecie dać mniej/więcej cukru, w zależności od gustu i więcej/mniej oliwy, żeby uzyskać idealną konsystencję). Przelewamy masę do pojemniczka i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Teraz możemy zabrać się za gofry!
Gofry
Składniki:
65g pistacji zmielonych na mączkę
40g mleka
szczypta soli
100g cukru pudru
50g żółtek
50g białek
190g śmietany kremówki
115g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90g masła
olej/oliwa (najlepiej z pestek winogron) do pieczenia
Przygotowanie:
Roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia. Do mączki z pistacji dodajemy mleko, a następnie sól, cukier, żółtka i mieszamy. Ubijamy na sztywno białka i dodajemy do reszty. Na koniec ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy do reszty. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i stopione, zimne masło i mieszamy. Odkładamy na 1h do lodówki.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem/oliwą i nakładamy ciasto. Pieczemy (w zależności od gofrownicy, u mnie było to 11 minut), aż do zarumienienia. Podajemy (póki ciepłe) z naszą domową nutellą.
Maggie
PS w książce Pierra Heme, gofry były mega zielone, ale wydaje mi się, że to od barwnika a nie pistacji... :)
Gofry robione specjalnie dla córy ;) Była zachwycona i jadła aż jej się uszy trzęsły :) A przepis pochodzi z kolekcji na TM ;)Potrzebujemy:- 100g masła,- 30g miodu,- 340g mleka,- 250g mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do ...
Ostatnio kupiliśmy nową gofrownicę, z racji że poprzednia już się wysłużyła i praktycznie odmówiła współpracy. Tym razem zdecydowałam się na zakup bardziej profesjonalnego sprzętu ;) Gofrownica jest na prawdę wspaniała - dobrze się nagrzewa i piecze św...
Ręka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam te domowe, z owocami i cukrem pudrem (no syropem klonowym czy nutellą nie pogardzę). Poniż...
Polskie morze od zawsze kojarzy mi się z goframi. Z goframi klasycznymi czyli z owocami, bitą śmietaną i cukrem pudrem. Lub od jakiegoś czasu również z podłą nutellą . A tymczasem, jak się okazuje, można inaczej. Na objazdowe ...
Hej hej :) Bardzo dawno nie robiłam gofrów, więc postanowiłam się w końcu za nie wziąć. Nie mam jeszcze żadnego ,,idealnego przepisu" na nie, więc za każdym razem próbuję czegoś innego. Dzisiaj padło na pistacjowe gofry Pierre'a Herme. Nie chciałam ich...
Wczorajszy jadłospis.śniadanie: płatki ryżowe z bananami i domową krówkowo-bananową granolą, kawa zbożowa Anatol waniliowy z mlekiem;obiad: zupa fasolowa z krokietem; II danie: gofry z twarożkiem, syropem kawowym, nutellą i masłem orzechowym;dese...