Chilli con carne
oryginalny przepis pochodzi z magazynu Good Food (na 4 porcje)
Składniki:
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 płaska łyżka ostrej papryki
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
500g mielonego mięsa wołowego
1 szklanka bulionu
400g krojonych pomidorów z puszki (w sezonie świeże)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
400g puszka czerwonej fasoli
dodatkowo do podania:
po 1 łyżce kwaśnej śmietany
po 2 -3 plasterki pokrojonej papryczki chilli
kilka gałązek kolendry
po 1 ćwiartce limonki
tortilla/ugotowany ryż długoziarnisty
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, czosnek, ostrą i słodką paprykę oraz kmin. Smażymy tak przez kilka minut, aż papryka zmięknie i przyprawy się dokładnie rozprowadzą. Co jakiś czas mieszamy, by nie przypalić dania.
Dodajemy mięso i smażymy przez 5-10 minut, aż do zrumienienia. W czasie smażenia mieszamy, by rozdrobnić mięso na mniejsze kawałki.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy bulion (ja używam warzywnego), pomidory (jeśli używamy świeżych należy je pokroić w średniej wielkości kostkę, razem z gniazdami nasiennymi), koncentrat pomidorowy, majeranek i opcjonalnie brązowy cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, by chili się nie przypaliło.
Dodajemy fasolę do gotującego się chili (razem z płynem, który dodatkowo zagęści potrawę), gotujemy przez kolejne 10 minut.
Zdejmujemy z ognia i pozwalamy chilli chwilę odstać pod przykryciem (ok. 10-15 minut). Dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli wymaga jeszcze doprawienia to doprawiamy ostrą papryką i/lub solą.
Dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany, kilkoma plasterkami chilli, ćwiartką limonki i gałązkami kolendry.