Wczoraj był obiad na szybko. Na popularnie.pl widziałam kilkanaście sposobów na przyrządzenie ziemniaka. Postanowiłam sama również przygotować coś takiego.
Porcja dla 3 osób.
Składniki:
5 ziemniaków
5 plasterków szynki
ok. 150g startego sera
kilka pieczarek
łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie, chili
sałatka:
5/6 pomidorków koktajlowych
garść roszponki
kilka listków sałaty lodowej
5/6 rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
łyżka oliwy
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
garść szczypiorku
bazylia (świeża lub suszona)
sól, pieprz
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, aby byly pół miękkie. Odstawiamy, aby ostygły.
2. W tym czasie kroimy pieczarki, podsmażamy je na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Kroimy w kostkę naszą szynkę.
4. Obieramy ze skórki (chyba, że są młode to nie trzeba), kroimy na pół i wydrążamy otwory, powstaną nam takie łódeczki. Warto ściąć pod spodem, aby ziemniaki stabilnie leżały w naczyniu.
5. Doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, następnie nakładamy kolejno pieczarki i szynkę do wgłębień.
6. Posypujemy startym serem i słodką papryką po wierzchu.
7. Piekarnik nastawiamy na 200C i pieczemy ok. 10-15min, tak aby ser się zrumienił.
8. Składniki na sałatkę kroimy, dodajemy sól, pieprz, oliwę i mieszamy.
9. SOS: wszystkie składniki mieszamy, ja dawałam na oko i próbowałam czy jest wystarczająco słone i doprawione.
Sos wyszedł obłędny, taka miła odmiana zamiast czosnkowego. Moja mama nie chciała dzisiaj zionąć w pracy ^^.