Pomysł na placki z kalafiora zrodził się, gdy któregoś dnia w domu lodówka niemal świeciła pustkami. Nikomu nie chciało się pójść do sklepu, na dostawę pizzy trzeba by było czekać około godziny (wiadomo, piątek), więc nie było innej rady jak tylko uruchomić wyobraźnię i spróbować zrobić coś z niczego. Placki, które wtedy powstały, powinnam chyba nazwać plackami awaryjnymi lub recyklingowymi, bo nie dość, że powstał szybki obiad, to przy okazji wyczyściłam spiżarnię z zalegających warzyw, których termin przydatności do spożycia malał coraz bardziej z każdym dniem. Jest to również kolejny dowód na to, że w kuchni wegetariańskiej da się gotować bez wyszukanych składników używając tego, co akurat mamy pod ręką.
Składniki:- różyczki z 1 kalafiora ok. 300-400g
- 2 ziemniaki o wadze ok. 250g, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 nieduża, dość gruba marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki startego sera, np. Cheddar
- olej lub oliwa do smażenia
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
Wykonanie:- Ziemniaki i kalafior ugotować osobno w osolonym wrzątku, po ugotowaniu odcedzić.
- Ziemniaki utłuc na puree, przestudzić i dodać różyczki kalafiora, ser, cebulę, żółtko. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystko do połączenia składników.
- Z białka ubić pianę i dodać do reszty warzyw, całość delikatnie wymieszać.
- Z masy formować małe okrągłe placki i obtoczyć w mące.
- Przygotować bekon marchewkowy: najpierw obrać marchewkę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub mandoliny kroić cienkie, podłużne paski. Kiedy już cała marchewka jest pokrojona, przełożyć ją do dużej miski i wlać 2-3 łyżki oliwy/oleju i obficie przyprawić wędzoną papryką i szczyptą soli.
- Rozgrzać dużą patelnię. Plasterki marchewki delikatnie przełożyć na patelnię (można sobie pomóc długą pęsetą) i smażyć krótko aż marchewka delikatnie zacznie się rumienić i skwierczeć. Tak usmażony 'bekon' przełożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na tej samej patelni smażyć z obu stron przygotowane wcześniej placki dolewając oliwy/oleju w razie potrzeby. Usmażone placki wykładać na talerz, posypać bekonem marchewkowym. Można dodatkowo oprószyć szczyptą wędzonej papryki.
