Jeśli znudziły Wam się makowce, serniki i inne powszechnie znane świąteczne wypieki, koniecznie wypróbujcie Christopsomo. Ten lekki chlebek, tradycyjnie wypiekany w Grecji na Boże Narodzenie, jest nie tylko przepyszny, ale i stanowi ozdobę świątecznego stołu. Orzechy włoskie, wetknięte w ciasto mają zapewnić pomyślność i powodzenie. Jest w nim wszystko, co kojarzy się z bożonarodzeniowym wypiekaniem: cynamon, goździki, otarta skórka z pomarańczy. Dzięki dodatkowi masła chlebek jest lekki i puszysty.
Samo przygotowanie Christopsomo nie należy do najtrudniejszych, jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to czas pieczenia - lepiej na długo nie odchodzić od piekarnika bo chlebek łatwo może się przypalić. Jak zresztą widać na zdjęciach, w niektórych miejscach chlebek zbyt mocno się przyrumienił, ale to i tak nie zmienia faktu, że zniknął ze stołu bardzo szybko:)
Przepis pochodzi z książki "The Practical Encyclopedia of Baking"Składniki:- 15 g świeżych drożdży
- 140 ml ciepłego mleka
- 450 g mąki chlebowej
- 2 jajka
- 75 g cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- 75 g miękkiego masła
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta zgniecionych ziarenek anyżu
- 8 orzechów włoskich
- dodatkowo: białko z 1 jajka do posmarowania ciasta, mąka do podsypywania, odrobina oleju do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto
Wykonanie:- Do miski dodać pokruszone drożdże, wlać mleko i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać 115 g mąki i zamieszać, tak aby powstało gładkie, lejące się ciasto. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, delikatnie przelać do masy drożdżowej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i sól. Na końcu dodać masło i wyrabiać do powstania miękkiego ciasta, przenieść na podsypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Dużą miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objetość, przenieść na podsypaną mąkę powierzchnię. Z całości odkroić 50 - gramowy kawałek ciasta, odłożyć na bok i przykryć czystą ścierką. Do pozostałej, większej części dodać skórkę z pomarańczy, cynamon i goździki, delikatnie wyrobić całość i na końcu uformować kulę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Goździki delikatnie wgnieść do odkrojonej porcji ciasta, przekroić na 2 równe części i z każdej uformować cienkie 30 - centymetrowe wałeczki. Paski ciasta rozciąć na końcach w 1/3 długości i ułożyć 'na krzyż' na uformowanej kuli. Każde rozcięcie lekko zawinąć do góry tworząc małe kółka (patrz zdjęcie nr 3). Do każdego z kółek włożyć po jednym orzechu dociskając w razie potrzeby. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut. Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni i posmarować ciasto rozmąconym białkiem. Piec przez około 40 minut lub do momentu kiedy ciasto lekko zbrązowieje. Przed podaniem wystudzić.
![](http://4.bp.blogspot.com/-Wurpm9Ot--I/Vl8y4fvT37I/AAAAAAAAArQ/esw8hYnnqKs/s640/ciasto%2B2.jpg)
![](http://3.bp.blogspot.com/-L6TC6ux5F-8/Vm269xka7WI/AAAAAAAAAr0/kJd947LaE9A/s640/surowe.jpg)
![](http://3.bp.blogspot.com/-840umr1GB38/Vl8y4FRKJCI/AAAAAAAAArU/fCtRLErAxt4/s640/ciasto%2B4.jpg)