Od kiedy w domu pojawiła się maszyna do wypiekania chleba, rzadko kupuję pieczywo w sklepie. Możliwości dzisiejszych wypiekaczy są naprawdę zdumiewające - możemy upiec nie tylko chleb czy bagietki, ale nawet ciasta. Wystarczy tylko wsypać mąkę, drożdże, dodać wody, dosypać ulubionych nasion, ustawić odpowiedni program by rano obudził nas zapach chleba roznoszący się po całym domu. Próbowałam wielu przepisów na chleb, ale ten, który upiekłam na podstawie przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku, przewyższa wszystkie inne. Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, z wyczuwalną nutą sera i suszonych pomidorów. I co równie ważne, zwłaszcza w przypadku zabieganych, nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy tylko wymieszać składniki. Naprawdę polecam!
Składniki:
400 g mąki chlebowej (przesianej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
180 g sera cheddar i 20 g suszonych pomidorów w oleju (pokrojonych na małe kawałki)
280 ml zimnej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz wody i drożdży) wsypać do miski.
Dolać wodę wymieszaną z drożdżami i wszystko szybko wymieszać łyżką (nie wyrabiać rękami).
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na minimum 12 godzin.
Następnie ciasto przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i złożyć boki ciasta do środka.
Ciasto (łączeniem do dołu) zawinąć w ściereczkę i zostawić na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, wstawić do środka naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb.
Po 20 minutach wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie przełożyć do niego ciasto, tym razem łączeniem do góry. Przykryć pokrywką i piec przez 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 15 - 20 minut. Gdyby chleb za szybko się rumienił lub przypalał można go przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu, chleb wyjąć z naczynia za pomocą łyżki i wystudzić przed krojeniem.
CHLEB Z GARNKA ŁATWY PRZEPIS przepyszny, tani i prosty przepis na domowych chleb z super chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem! Polecam! Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Subskrybujcie mój kanał Przepisy Joli na YouTube (w...
Mając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chle...
Domowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Znika w mgnieniu oka!
Ten chleb piekłam już pięć razy. Inspiracją był przepis u Odjechanych. Pierwsze wersje były z podwójnej porcji, ale najlepszy wychodzi mi taki mały. Więc nie polecam powiększać. Największa zaleta prosty, bez wysiłku i z chrupiącą skórką, nawet ...
Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!! Składniki na zaczyn...
mojprzepisna.pl Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszon...