Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Musimy mieć duży słój, któr...
Suszone ogórki kiszone jako przyprawaSuszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć k...
Suszone ogórki kiszone jako przyprawaSuszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć k...
Od dwóch lat zaczęłam kisić inne niż ogórki czy buraczki warzywa i często dodawałam do nich marchewkę. Ogórki kiszone z marchewką i papryką powstały więc z ciekawości nowego smaku, jak też mieszanki zachowają się w nowym połączeniu. Kisiłam już ogórki ...
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w słoiku razem z koprem, obranym chrzanem i czosnkiem. Przygotować zalewę (czubata łyżka soli na 1l ciepłej wody z kranu). Zalać ogórki i odstawić. Można próbować już następnego dnia.