Zupa krem z dyni po pierwszym razie mnie urzekła do tego stopnia, że dzisiaj zrobiłam ją sama.
Jakiś czas temu jadłam u rodziców i to mój faworyt na jesienne ciepłe danie.
Zrobiłam z 1/3 składników podanych poniżej wystarcza dla 3 osób.


składniki:
1,5 kg dyni
1 cebula
2 marchewki
1 duża pietruszka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru bądź świeżego
2 litry bulionu drobiowego
sól
pieprz
4 łyżki oleju/oliwy
200 g śmietany u mnie 18%
grzanki
Dynie pokroić w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebule i czosnek posiekać drobno
Do rondla albo większego garnka wlać olej, wrzucić cebulę wraz z czosnkiem,zeszklić, dodać dynie, marchew i pietruszkę, oraz imbir, dusić około 4 min. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, gotować około 25 min. Zmiksować na krem,dodać śmietanę,wymieszać, podawać z grzankami.
Smacznego :)