Placek po węgierski czyli nic innego placek ziemniaczany z mięsnym gulaszem. Smaczne nawet bardzo ale wolę jednak placki ziemniaczane z cukrem bądź ze śmietaną. Za to mój mąż bardzo lubi to danie.
Placki robię jak zwykłe placki ziemniaczane jedynie co to robię je większe i grubsze.
Gulasz:
około 1/2 kg szynki/schabu wieprzowego
1 duża papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szklanki wywaru mięsnego ja się wspomogłam kostką drobiową
kilka ziarenek pieprzy
1 liść laurowy
sól
pieprz
mielona słodka papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
mięso,cebulę, pokroić w kostkę. W rondlu albo głębszej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju mięso, cebule oraz czosnek przecisnięty przez praskę. Wlać bulion,dodać pieprz w ziarenkach oraz liść laurowy.
Dusić około godziny, jeżeli będzie za mało płynu dolewać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy do smaku.