Dziś zapraszam na puszyste, pszenne bułeczki w wersji mini. Będą świetnym pomysłem na piknik lub jako dodatek do dań z grilla. Pasują do nich wszelkie dodatki, wytrawne i słodkie. Ja posypałam swoje bułeczki sezamem, ale nadają się tu wszelkie ziarenka, na przykład mak czy słonecznik. Polecam, smacznego:)
na 20 malutkich bułeczek:
780 g mąki pszennej,
500 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
łyżka cukru,
2 łyżeczki soli
sezam do posypania bułeczek,
kilka łyżek mleka lub śmietanki
Połączyć wszystkie składniki, wyrabiać około 10-15 minut. Przykryć ściereczkę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, odstawić na kolejną godzinę. Ciasto podzielić na 20 kawałków, odstawić na 15 minut, a następnie uformować bułeczki. Kolejny raz odstawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Każdą bułeczkę naciąć nożem, posmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec około 18 -25 minut w 220 stopniach.
Przepis znalazłam
tutaj.ENGLISH:
for 20 rolls:
780 g of flour,
500 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 Tbsp of sugar,
2 tsp of salt
sesam seeds,
few Tbsp of milk
Mix all the ingredients, knead for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel,
let it sit for an hour minutes, until it's doubled in size. After an hour knead the dough few times, cover with towel and let it rise for additional hour. Divide the dough in 20 pieces, let it sit for 15 minutes. Form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let it rise for 30 minutes. Cut the surface with a sharp knife, brush with some milk and sprinkle with seeds. Bake in preheated oven (220 C) for about 18 to 25 minutes, until golden brown. Enjoy:)
See the original recipe.