Zupa ogórkowa jak u mamy po prostu..
2015-10-08 21:41:15
Zupa ogórkowa. Niby taka zwyczajna i taka codzienna często wydaje nam się takie oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z tych co zawsw ma wyjść, gotujemy, jadamy a na końcu okazuje sie, że najlepszą nasze mamy gotowały i to od zawsze. Postarajmy zbliżyć sie do ideału...
- 2 porządne udka z kurczaka lub ok. 50 dag kości z mięsem ( np.żeberka wieprzowe )
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- spory kawałek selera około 1/2
- 1 cały średni por
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4-6 średniej wielkości ziemniaków
- sól, pieprz, do smaku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
- szczypta lubczyku
- Mięso płukamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zdejmujemy łyżką ewentualne szumowiny i gotujemy kolejne 30 minut, na małym ogniu. Cebulę obraną, opalmy na palniku i wraz z rozgniecionym czosnkiem dodajemy do wywaru. Następnie solimy, dodajemy obrane warzywa (jedną marchewkę odkładamy). Gotujemy do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Teraz możemy zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodajemy starte na tarce ogórki. Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z odrobiną zupy, żeby nam się ładnie zahartowała. Dolewamy całość do garnka, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypać pieprzem. Na koniec podajemy posiekany drobno koperek lub natkę pietruszki.
- Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny ale ten nakładamy do talerza przed podaniem.
- Smak zupy możemy regulować wodą z ogórków, na bieżąco sprawdzając.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/