Tortilla wrapy z mięsem mielonym
2015-10-10 17:18:55
Tortille to klasyczne przekąski pochodzące z kuchni meksykańskiej.Tortilla to nic innego jak placek z mąki kukurydzianej lub pszennej i jest niezwykle prosty do przyrządzenia a zarazem to bardzo wdzięczny temat, gdyż daje mnóstwo możliwości do żąglowania składnikami i smakami. Doskonała pomysł na kolację lub przekąskę w trakcie oglądania meczu..
- tortille - meksykańskie placki kukurydziane
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz oraz papryka ostra
- pomidory w zalewie oraz koncentrat pomidorowy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 500g mięsa wolowego mielonego
- opcjonalnie : 1 łyżeczka cukru oraz sosu Worcestershire
- Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulęoraz drobno pokrojoną paprykę czerwoną a następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy, oraz osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze 6-8 minut,aż sos nam sie zredukuje. Jeśli masa jest zbyt gęsta podlewamy odrobiną przegotowanej wody. Na koniec bezpośrednio do masy mięsnej wciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy odrobinę cukru i kilka kropel sosu Worcestershire. Całość przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, suszoną papryczką chili lub pieprze cayenne. Na suchej patelni podgrzewamy tortille- według przepisu na opakowaniu. Na placku kładziemy porcję farszu i zwijamy w ulubiony kształt. Gotowe!
- Dobrze smakują podane z odrobiną jogurtu naturalnego oraz swieżym ogórkiem i sałatą.
- Jeśli podrzewamy placki tortilli w kuchence mikrofalowej trzeba je skropić delikatnie wodą.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/