
Prawdziwe domowe spaghetti bolognese
2015-08-20 23:01:25
Najlepszy oryginalny włoski przepis na wyśmienite spaghetti bolognese..wielokrotnie sprawdzony...
Czas gotowania
2 hr 30 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
- cebula 2 średnie sztuki
- marchewka 2 średnie sztuki
- seler naciowy 2 łodygi
- mięso mielone wołowe 500g
- oliwa z oliwek 1 stołowa lyżka
- czerwone wino wytrawne 2 szklanki
- delikatny bulion mięsny lub drobiowy 0,5l
- pomidory w puszcze 1 opak.
- koncentrat pomidorowy 100g
- suszone w slońcu pomidory 4 szt.( opcjonalnie)
- czosnek 4 ząbki
- sół,pieprz wedle uznania
- ziele angielskie 4 szt.
- liść laurowy 3 szt.
- oregano lub zioła prowansalskie
- papryka słodka 2 łyżeczki dla koloru
- sok z cytryny
- worcestershire sos 1 łyzeczka
- cukier 1 mała łyzeczka
- śmietanka lug jogurt naturalny 1 stołowa łyżka
- tarty parmezan 30g
- W dużym rondlu lub glębokiej patelni rozgrzewamy łyżke stołową oliwy z oliwek
- Dodajemy rozgniecione (lub wyciściśnięte) ząbki czosnku
- Boczek kroimy w malutkie kosteczki lub paski i wytapiamy na oliwie
- Drobno kroimy cebulę, marchewkę oraz seler naciowy i wrzucamy na patelnię
- To jest czas aby dodać ziele angielski i liść laurowy
- Teraz możemy wrzucić pomidorki suszone w slońcu ale to nie jest konieczne
- Dodajemy troszkę soli i pieprzu,
- Powoli smażymy na małym ogniu , aż warzywa zrobią sie miękkie
- W tym momencie należy dodać mięso mielone
- Wlewamy wino i spokojnie mieszając czekamy aż odparuje
- W tym momencie wlewamy pomidory z puszki i dodajemy przecier pomidorowy
- Teraz można teraz dodać kilka kropel worcestershire sosu jesli taki mamy ( znakomicie podbija smak pomidorów)
- Dla koloru dodajemy paprykę słodką
- Dodajemy odrobinę cukru
- Następnie pieprz i oregano lub zioła prowansalskie
- Kropimy sokiem z cytryny
- Mieszamy dokladnie i zalewamy bulionem
- Gotujemy godzinęna małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
- Czekamy , aż nadmiar płynu odparuje
- Doprawiamy solą pieprzem ponownie, dodajemy śmietanke
- Gotujemy makaron (wiadomo aldente)
- Na spodzie talerza kładziemy łyżeczke masła ,nakładamy makaron i czekamy chwilkę ,aż makaron "wchłonie" masło, teraz na wierzch dodajemy na sos bolognese , posypujemy parmezanem oraz oregano...i gotowe...smacznego...
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/