
Masło czosnkowo-ziołowe
2015-08-07 14:15:20
Masełko czosnnkowo-ziołowe to niezwykle prosty w wykonaniu a zarazem smaczny dodatek do dań z grilla a w szczególności pieczywa.
- 125 g miękkiego masła
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ( najlepiej ziołowego)
- odrobina oregano i bazylii ( ewentualnie mix ziół prowansalskich)
- sok z 1/4 cytryny
- W miseczce lub moździerzu mieszamy ze sobą wszystkie dodatki ziołowe, łaczymy z masłem .
- Wyciskamy przez praske czosnek ( możemy również zmiażdżyc i drobniutko posiekać).
- Nastepnie delikatnie skrapiamy sokiem z ćwiartki cytyny.
- Wszystko dokładnie mieszamy tak aby masło równomiernie wchłonęło wszystkie składniki.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy do lodówki żeby sie ścieła.
- Ponownie mieszamy dokładnie.
- Idealny dodatek do pieczywa oraz potraw z grilla.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/