Makaron z pastą z fasoli oraz sosem tuńczykowym
2015-08-23 16:09:18
Doskonałe danie pochodzące z północnych Włoch.Proste i szybki w przygotowaniu. Fajny pomysł na ciepła kolacje.
- 250 g fasoli Jaś
- makaron cannelloni lub lasagne
- 2-3 łyżki oliwy
- kilka suszonych pomidorów
- 3-4 rybki anchois
- 1 czubata łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżeczki marynowanych kaparów
- 2 łyżeczki zalewy z kaparów
- sok i skórka z cytryny
- sól oraz pieprz do smaku
- zioła prowansalskie oraz ostra papryka w proszku
- 1 średna cebula lub 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała łyżka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 kapary
- odrobina zalewy z kaparów
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- sól i pieprz
- 2 suszone pomidory
- łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
- pół szklanki białego wina
- natka pietruszki
- puszka tuńczyka w kawałkach
- Fasolę namaczamy przez noc a następnie gotujemy przez okolo 2 godziny aż będzie mięka.W duzej misce rozgniatamy tłuczkiem ugotowaną fasolę i dodajemy kolejno: oliwę, anchois,pokrojone suszone pomidory, kapary, zalewę z kaparów, sok, skórkę z cytryny, sól, pieprz ,zioła prowansalskie, ostrą paprykę oraz podprazone ziarna sezamu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Gotujemy 4-5 minut makaron tak aby tylko troszkę zmiękł, dojdzie nam podczas zapiekania.
- Ja osobiście gotuję makaron typu lasagne ,pozwala formować dowolne kształty.Na płaty nakładam porcję farszu i zawijam.
- Naczynie żaroodporne delikatnie smaruję oliwą, układam rurki rurki i zalewam moim sosem tuńczykowym ( sposób przygotowania poniżej).
- Na łyżce masła i odrobinie oliwy podsmażam pokrojoną w drobniuta kostkę cebulę. Dodaję czosnek i kapary z odrobiną zalewy. Całość podsważama, aż cebulka sie zeszkli i dodaję pomidory suszone oraz musztardę a następnie zalewam winem i czekam aż odparuje.Doprawiam solą ,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.W tym momencie dodaję tuńczyka a po chwili zalewam wszystko śmietanką.
- Gotowym sosem zalewam moje faszerowane rurki i wstawiam całość do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika na około 20 min.
- Smacznego!
- Doskonale smakuje na ciepło.
- Uważajcie żeby nie przesadzić z ilościa soli ( anchois same w sobia są dośc słone)
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/