Wiśnie są moimi ulubionymi owocami dlatego latem zawsze robię sporo konfitur z tych owoców aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Wiem że w sklepie też mogę je kupić ale ja wolę swoje domowe wiśnie. Ciasto jest przepyszne ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.
Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
galaretka brzoskwiniowa
oraz:
2 słoiki drylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. W między czasie galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody. Wlewamy na talerz i zostawiamy aby całkowicie stężał natomiast wiśnie osączamy na sitku z nadmiaru soku.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. Galaretki wyjmujemy z talerza i kroimy w kostkę. Pokrojoną galaretkę dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Następnie wykładamy osączone wiśnie i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.