Uwielbiam szybkie i smaczne sałatki ta jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. W sam raz gdy spodziewamy się niezapowiadzianych gości lub gdy mamy mało czasu na przyszykowanie czegoś na stół. Aby zmniejszyć kaloryczność sałatki zamiast majonezu i śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI
1 duży świeży brokuł
4 pomidory
5 jajek
200 g śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
50 g słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory myjemy i kroimy w większe paski. Jajka gotujemy na twardo obieramy i kroimy w ósemki. Słonecznik prażymy na suchej patelni często mieszając aż zbrązowieje. Śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek odrobinę soli i pieprzu. Na płaskim talerzu albo w przezroczystej salaterce układamy brokuł dodajemy pomidory i jajka. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Zimą do sałatki możemy dać mrożone brokuły tylko trzeba uważać żeby za bardzo nie rozgotowały.