Rolada znakomicie smakuje zarówno na zimno jak na ciepło. Jest tak pyszna że znika w mgnieniu oka, robiłam już ją wiele razy na różne uroczystości, rodzinne imprezy i zawsze robi furorę na stole. A jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane więc każdy sobie z nią poradzi.
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
30 dag pieczarek
30 dag sera żółtego
4 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
średnia cebula
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Jajka rozbijamy dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Do masy jajecznej dodajemy ser i dokładnie mieszamy.Masę serową wylewamy na blachę o wymiarach 25×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju do miękkości.Fileta myjemy przecinamy na pół, rozbijamy cienko tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem. Na gorący omlet wykładamy pierś z kurczaka i podsmażone pieczarki zostawiając trochę miejsca z brzegu aby dobrze zwinąć roladę.
Całość zwijamy w roladę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu studzimy i ściągamy papier.