Święta zbliżają się już małymi kroczkami z pewnością wiele osób szuka sprawdzonego i dobrego przepisu na pierniczki więc polecam mój.Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie i nie muszą leżakować. Moje dzieci je uwielbiają zarówno jeść jak i dekorować.
SKŁADNIKI
40 g masła
1 czubata łyżka miodu
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
25 g drożdży
1 jajko
Lukier:
2 białka
500 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta barwnika lub sok malinowy
kolorowa posypka
Do garnka wrzucamy masło, wlewamy miód i całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy sodę, przyprawę do piernika, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy przestudzoną masę a następnie zagniatamy ciasto ręką . Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, układamy pierniczki i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Lukier:
Do białek dodajemy cukier puder i sok z cytryny ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około 3 minut. Do lukru dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie mieszamy. Pierniczki polewamy lukrem i posypujemy kolorową posypką.