Ostatnio wzięłam się za robienie różnych likierków i nalewek bo domowe są o wiele lepsze niż te sklepowe. Mój likier jest słodziutki i znika w mgnieniu oka gdy przyjdą do mnie przyjaciółki. A gdy się kończy wtedy robię nowy aby zawsze mieć pod ręką domowy likierek.
Składniki:
510 g gotowej masy krówkowej
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku
0,5 l wódki
Sposób przygotowania
Kawę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Masę krówkową miksujemy na gładką masę, wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, alkohol i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany likier przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni do przegryzienia.
Likier przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.