Często zostają mi
ziemniaki z poprzedniego dnia więc wykorzystuję je do tych kuleczek. Są świetnym dodatkiem do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie.
Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag sera żółtego
5 dag mozzarella w bloku
bułka tarta
olej do smażenia
sólSposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, lub używamy tych z poprzedniego dnia. Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Oba sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy.
Masę dokładnie wyrabiamy w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Formujemy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Nadmiar bułki strzepujemy.
Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Łyżką cedzakową wyjmujemy kuleczki i osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu