Pomysł na te kotlety powstał gdy kiedyś nie kupiłam fileta na niedzielny obiad a miałam w zamrażalce udka, więc pałeczki poszły na rosół a z reszty zrobiłam te kotlety.Kotlety są bardzo dobre a w dodatku wychodzą dużo taniej niż piersi z kurczaka.
SKŁADNIKI
5 udek z kurczaka
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do kurczaka
łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka myjemy, odcinamy pałkę, odrywamy skórę i usuwamy pomału kości nie uszkadzając udka. Udka rozbijamy tłuczkiem posypujemy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy widelcem dodajemy przyprawę do kurczaka i czosnek. Panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.