Cześć =) Kotlety mielone, to nieskończona ilość możliwości jeśli chodzi o rodzaj mięsa, przypraw, dodatków, a nawet nadzienia. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na kotlety w najprostszej, klasycznej postaci, ale wykonane z mielonych udek indyka. Mięso indycze jest jednym z najzdrowszych ogólnie dostępnych mięs. Udka są intensywniejsze w smaku niż pierś, bardziej delikatna i zbliżona do mięsa z kurczaka. Dodatek dużej ilości czosnku i majeranku sprawia, że kotleciki te, choć zrobione z mięsa mniej intensywnego w smaku niż wieprzowina czy wołowina, w smaku są nie mniej wyborne i bardzo ładnie pachną =)
Potrzebne będą (na 4 kotlety):
- masło klarowane lub olej rzepakowy (1-2 łyżki)
- 450g mielonego mięsa z udek indyczych
- 1 jajko
- pełnoziarnista bułka tarta (kilka łyżek)
- sól, pieprz i dużo majeranku
- 1-2 ząbki czosnku rozdrobnione na miazgę
Sposób wykonania:
1) Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z jajkiem oraz przyprawami, a następnie dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa nabrała odpowiedniej konsystencji i przestała być wodnista.
2) Z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy lekko w bułce tartej.
3) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety po ok. 10 minut z każdej strony.
Smacznego =)
Agnieszka