To ciasto robiłam gdy moje truskawki obrodziły na polu ale dopiero teraz wrzucam przepis. Ciasto jest pyszne, to połączenie orzeźwiającego musu truskawkowego z lekką masą śmietanowo- cytrynową. Ciasto było tak pyszne że zniknęło w mgnieniu oka, ja sama zjadłam do kawy kilka kawałków ciasta bo nie mogłam się powstrzymać i na jednym kawałku się nie skończyło.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
Masa truskawkowa:
70 dag truskawek
szklanka cukru
4 galaretki truskawkowe
oraz
2 galaretki truskawkowe
Do ciasto możemy użyć mrożonych truskawek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub folią aluminiową o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier
Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.Masę śmietanową wykładamy na masę truskawkową i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.