Kostka Królowej to rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia.Zapewniam, że na jednym kawałku się nie kończy. Najlepsze na drugi dzień jak herbatniki zmiękną. Polecam:)
Składniki:
6 żółtek,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
400ml mleka,
200ml śmietany kremówki 30 %,
150g cukru,
1 cukier waniliowy,
200g masła,
300 g herbatników,
250g serka mascarpone,
3 łyżki Nutelli,
50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Do połowy mleka dodać przesiane przez sito mąki, dodać żółtka i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostałe 200ml mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Do wrzącego mleka dodać żółtka z mąkami i wszystko energicznie mieszać do powstania aksamitnego budyniu. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować na puch,następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dnie blaszki 20x35 cm ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu, następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą i posmarować wierzch ciasta.Ciasto posypać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.