Gulasz jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka i dlatego często gotuję go dla swojej rodziny. Czasem gotuję go z podwójnej porcji wtedy , wrzący wlewam do wyparzonych oraz suchych słoików i zakręcam aby słoiki się zassały. Takie słoiki daję mężowi gdy jedzie w trasę. Najdłużej gulasz wytrzymał w słoiku 30 dni.
Składniki
50 dag mięsa mielonego
sól i pieprz
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
2 litry bulionu drobiowego
50 dag pieczarek
4 duże cebule
3 świeże papryki czerwone lub słoik papryki konserwowej
6 ogórków konserwowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki natki pietruszki
olej do smażenia
2 łyżki maki pszennej
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki a pozostałe cebulę w półksiężyce, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz jedną drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie wyrabiamy na gładką masę.
Wilgotną ręką formujemy małe kuleczki wielkości około 1-1,5 centymetra i smażymy na gorącym oleju na złoto około 5 minut.
Najlepiej kuleczki od razu układać na patelni, bo gdy za pierwszym razem ułożyłam je na desce do krojenia a potem przekładałam na patelnię część kulek się posklejała.Usmażone kulki wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do bulionu dodajemy pulpeciki, koncentrat, ketchup,ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.