Dzisiaj przedstawiam kruche ciasto z malinami i bezą które bardzo mi smakuje. Często do ciasta wykorzystuję mrożone maliny a jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać inne owoce np. jagody, truskawki.
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
5 żółtek
Piana:
5 białek
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru
oraz
50 dag malin
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 36x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Białka ubijamy na sztywną pianę pojedyńczo dodajemy cukier, budynie i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na podpieczone ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy powierzchnię.
Na pianę wykładamy maliny lekko wciskając je od środka.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.