Od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić to ciasto, ale zawsze mi jakoś schodziło więc gdy moja siostra miała przyjechać na kawkę zmotywowałam się do upieczenia tego ciasta. Obie zajadałyśmy się nim popijając je kawką. Polecam to ciasto na różne uroczystości bo pięknie prezentuje się na talerzyku, a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
250 g margaryny,
2 szklanki cukru Diamant
8 jajek,
2,5 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao,
300 g okrągłych biszkoptów,
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych.
Polewa:
5 łyżek masła,
3 łyżki cukru Diamant
3 łyżki kakao,
3 łyżki mleka, wiórki kokosowe,
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Masło utrzeć z cukrem na gładki puch , wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać suchy mak, a do trzeciej dodać 2 łyżki mąki.Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 39x24 cm, wyłożyć ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. Na dżem wyłożyć ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 50 minut. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepła polewą polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis powstał w ramach kampanii
Uczymy jak słodzić