Ciasto pięknie prezentuje się na talerzykach, a jeszcze lepiej smakuje. Do ciasta można użyć dowolnego koloru galaretki a wiórki kokosowe zastąpić płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Składniki
Biszkopt ciemny :
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Biszkopt jasny:
1 i 1/2 szklanki cukru
6 białek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Masa budyniowa:
1 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
kostka masła
oraz:
2 niebieskie galaretki,
120 g biszkoptów+napar z kawy do nasączenia biszkoptów
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
5 łyżek wiórek kokosowych
Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek( białka zachowujemy do jasnego ciasta). Żółtka i jajka miksujemy z cukrem dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier, ocet i pozostałe składniki. Blaszkę o wymiarach 36X24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dokładnie ucieramy aby nie było grudek.
Napar: w 3/4 szklance wrzątku rozpuszczamy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i odstawiamy do przestygnięcia. Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, następnie biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylewamy dobrze tężejące galaretki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka zastygnie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier, mleko i kakao mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę wykładamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.