Święta tuż, tuż więc chciałam polecić swoją pyszną babkę jogurtową z żurawiną. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Można ją posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Składniki:
3 jajka,
2 szklanki mąki,
300 g jogurtu naturalnego,
1,5 szklanki cukru,
100 ml oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 łyżek suszonej żurawiny,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie przełożyć do masy. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę i piec godzinę w temperaturze 180 C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.