Kolejna świąteczna propozycja nie do odrzucenia. Taki piernik to i poleży i wygląda świątecznie,a do tego wybornie smakuje. Dla nas must have na te święta, a dla Was? Skusicie się na piernikowe wypieki polecane przez Kulinarnych?
Składniki:
60 g masła250 ml cukru250 ml miodu naturalnego4 jajka60 g orzechów750 ml mąki1 łyżeczka cynamonu5 goździkówskórka z cytryny1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu
Rozetrzeć masło na puszystą masę, następnie dodawać cukier i ciągle ucierając po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, rozpuszczoną w occie sodę. Następnie dodać mąkę i dobrze ubijać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do fermentacji około godzinę. Po wyrośnięciu piec około godzinę w temperaturze 160 stopni.