Nawet chorując nie mogę chwili usiedzieć, żeby nie zajrzeć do kuchni. W takie mroźne zimowo-jesienne poranki i wieczory lubię ' wrzucić na ząb ' coś ciepłego. Dzisiaj odmroziłam truskawki z nadzieją, że jakoś je wykorzystam. Przeszukując w głowie jakieś szybkie i smaczne przepisy, wpadł mi do głowy pomysł na crumble. To zdrowy i pyszny zamiennik batoników, czy sklepowych ciasteczek.
Składniki:
- 50 gram masła
- 50 gram cukru
- 100 gram mąki
- owoce
- cukier to posypania
Mąkę z cukrem i masłem utrzeć w rękach. Kokilki wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć ulubione owoce i posypać kruszonką. Na wierzch popruszyć cukrem. Piekarnik rozgrzać do 180 * C. Po rozgrzaniu umieścić naczynka w piekarniku. Piec do zarumienienia się kruszonki.
Smacznego !