Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kulinarna Patilogia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
65
Kategorie
156
Jak zrobić uszka?
Uszka z grzybami Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Kiedyś kiedy patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je s...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Kuchnia polska
,
Cebula
,
Grzyby
,
Wigilia
,
Barszcz
,
Uszka
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki
I przyszły Święta Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki mn...
Kulinarna Patilogia
Na słodko
,
Muffinki
,
Płatki owsiane
,
Suszone śliwki
Bardzo prosty tort bezowy
Jeśli myślisz, że stworzenie pięknego tortu to zadanie ponad twoje siły przeczytaj ten przepis. W mniej więcej 1,5 h uda ci sie stworzyć tort bezowy jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orze...
Kulinarna Patilogia
Na słodko
,
Ciasto
,
Polecam
,
Mascarpone
,
Bezy
,
Brzoskwinie
,
Tort
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów
Uwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz ala roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Danie obiadowe
,
Boczek
,
Ogórek kiszony
,
Wołowina
,
Gulasz
Nadziewana papryka
Jak zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu Spróbujcie. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich j...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Papryka
,
Mięso mielone
,
Ryż
Bigos ze świeżymi grzybami
Jesień idzie, nie ma na to rady śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Kuchnia polska
,
Kapusta kiszona
,
Cebula
,
Grzyby
,
Kiełbasa
,
Kapusta
,
łopatka
Łatwe ciasto marchewkowe
Marchewka w cieście? Czemu nie Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i jeszcze te witaminy zawarte w marchewce Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 ...
Kulinarna Patilogia
Na słodko
,
Ciasto
,
Marchewka
Schab w śmietanie
Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól ...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Danie obiadowe
,
Wieprzowina
,
Smażone
,
śmietana
,
Schab
Szaszłyki z egzotyczną nutą
Sezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka ...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Wieprzowina
,
Karkówka
,
Grill
,
Kurczak
,
Grilowane
,
Filet
,
Imbir
,
Pomarańcza
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami
Słońce, upały wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych sz...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Wegetariańskie
,
śmietana
,
Czosnek
,
Makarony
,
Parmezan
,
Suszone pomidory
,
Szparagi
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to nie tylko potrawa wigilijna. Na jesienno wiosenne klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój Składniki: bulion (własne...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Kuchnia polska
,
Zupy
,
Wegetariańskie
,
Zupa
,
Grzyby
,
śmietana
Młoda kapusta po poznańsku
Słodko octowe potrawy to charakterystyczny smak Wielkopolski. Sezon na młoda kapustę w pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty ...
Kulinarna Patilogia
Dania na Ciepło
,
Cebula
,
Ocet
,
Młoda kapusta
,
Smalec
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy
Pamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak krem lekki, delikatny, gładki, maślany taki właśnie robiła moja babcia do ka...
Kulinarna Patilogia
Na słodko
,
Ciasto
,
Ciasto z kremem
,
Krem
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna rybaehh rozmarzyłam się. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybny...
Kulinarna Patilogia
Dania na Zimno
,
Przystawka
,
Smażone
,
Papryka
,
Cebula
,
Ocet
,
Ryba
,
Zalewa
Sałatka z selerem i ananasem
Seler, ananas i szynka to już całkiem zgrane trio a w połączeniu z pozostałymi składnikami tej sałatki tworzą orzeźwiającą całość. Dodatkowej lekkości nadaje sałatce mała ilość majonezu. Idealna w oczekiwaniu a ciepłe wiosenne dni i świeże warzywa̷...
Kulinarna Patilogia
Dania na Zimno
,
Sałatki
,
Sałatka
,
Por
,
Jabłko
,
Seler
,
Szynka
Szybki jabłecznik
Kiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z przepisu który dziś proponuję ma jedną, no może dwie wyjątkowe cechy s...
Kulinarna Patilogia
Kuchnia polska
,
Na słodko
,
Ciasto
,
Jabłka
,
Jabłecznik
,
Kruche ciasto
,
Szarlotka
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→