Polska obfituje w przeróżne kulinarne tradycje wigilijne i świąteczne. Dowiedz się, co Polacy jedzą w Święta!
The post Kulinarne ciekawostki i tradycje wigilijne – co się je w Polsce na Święta? appeared first on Inspirowane Smakiem.
Kwaśnica to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni góralskiej. Kwaśnica - jak nazwa wskazuje - powinna być mocno kwaśna, dlatego niezbędnym składnikiem jest tutaj sok z kiszonej kapusty. Kwaśnicę przygotowuje się na bazie sporej ilości mięsa, najczę...
Cześć =) Dziś przedstawiam zupę, którą po raz pierwszy jadłem 2 lata temu na Podhalu, podczas mojej wizyty u zaprzyjaźnionej rodziny góralskiej.Kwaśnica, to zupa z kiszonej kapusty, na żeberkach. Jest to zupa typowo góralska. Kwaśnica tym różni s...
Z kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Niejednokrotnie kończyło się to dzikimi awanturami, a l...
Cześć =) Dziś przedstawiam zupę, którą po raz pierwszy jadłem ubiegłej zimy na Podhalu, podczas mojej wizyty u zaprzyjaźnionej rodziny góralskiej, natomiast dziś zapraszam na kwaśnicę, którą zjadłem z okazji moich urodzin w poznańskiej restauracji "W...
GÓRALSKA KWAŚNICA mój mąż pochodzi z gór i jak prawdziwy góral uwielbia kwaśnicę. Polecam, bo to naprawdę wyśmienita zupa. Składniki: 1,20 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki (świeżej) 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg wędzonych żeberek 2 liście laur...
Cześć =) Dziś przedstawiam zupę, którą jadłem ubiegłej zimy na Podhalu, podczas mojej wizyty u zaprzyjaźnionej rodziny góralskiej.Kwaśnica, to zupa z kiszonej kapusty na żeberkach. Jest to zupa typowo góralska, którą jedliśmy z juhasami, po p...
Zupa z kiszonej kapusty na wędzonych żeberkach. Typowo góralska. Zanim ją ugotowałam, zrobiłam niezwykle wnikliwy rekonesans (nawet zajrzałam do Wikipedii) by zorientować się czym różni się od kapuśniaku. Jak zwykle teorii jest tyle co autorów, jednak ...