Już chyba to tradycja, że po świętach na blogu pojawia się przepis na zielony koktajl :) Tym razem na bazie szpinaku. Z dodatkiem cytryny, dzięki której lepiej się wchłania żelazo zawarte w szpinaku, jabłka, który doda koktajlowi nieco słodyczy i awokado, które dodaje kremowości i dobrych tłuszczy. Poza walorami odżywczymi ten koktajl jest naprawdę pyszny!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści szpinaku baby
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 jabłko (lepiej słodkie), bez gniazd nasiennych, ze skórką
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- ok. 1 szklanka wody
- ew. ksylitol, jeśli koktajl jest za mało słodki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblenduj.
- Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej więcej wody.
Zapisz
Zapisz