Kruche ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką to propozycja na trochę chłodniejsze dni, idealne na pierwsze jesienne chłody. Dodatek orzechów sprawia, że ciasto jest pożywne i potrafi zaspokoić głód. Nuta cynamonu rozgrzewa i wręcz zobowiązuje do kubka ciepłej herbaty i koca. Mimo to, upiekłam je latem z papierówek, które śmiało możecie zastąpić antonówką lub szarą renetą.
Kruche ciasto z jabłkami i orzechami jest bardzo kruche, w środku wilgotne.

Ciasto bardzo łatwo się kroi i świetnie smakuje z bitą śmietaną.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
ciasto:
- 80g masła
- 80g ksylitolu (jeśli używacie cukru, dajcie cukier)
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
nadzienie:
- 1 kg jabłek (papierówki, antonówki lub szara reneta)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80g masła
Sposób przygotowania:
- Z masła, żółtek, ksylitolu i mąki zagnieć ciasto, możesz wyrobić je ręcznie w misce lub mikserem.
- Tortownicę nasmaruj masłem i wylep ciastem dno i boki formy (do 1/2 wysokości). Tortownicę włóż do lodówki na 1 godzinę.
- W mocnym blenderze zmiel orzechy, dodaj pozostałe składniki kruszonki i zmiksuj całość, aż składniki się połączą (możesz posiekać drobno orzechy i wymieszać pozostałe składniki, aż powstanie kruszonka). Wstaw do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Spód ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub suche ziarna fasoli, aby obciążyć ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, po czym usuń kulki z papierem i piecz jeszcze 5 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w ósemki i wymieszaj z ksylitolem (lub cukrem) i mąką ziemniaczaną (lub bułką tartą)
- Wyłóż jabłka na podpieczony spód, na wierzch daj kruszonkę i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Po upieczeniu ostudź ciasto na metalowej kratce (co najmniej 20 minut) i podawaj z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi
Kruche ciasto z jabłkami i orzechami jest również bardzo dobre kolejnego dnia.

