Karmelizowane brzoskwinie to jeden z moich letnich nałogów :) Uwielbiam karmelizowane na maśle (dodatkowo np. z dodatkiem nalewki) w towarzystwie mascarpone lub jogurtu greckiego. W wersji grillowanej ubóstwiam także :) Świetnie komponują się na grillu z tymiankiem, jako dodatek do mięs, polane miodem jako deser. Tym razem z rozmarynem i grillowanym halloumi. Słodycz dojrzałych brzoskwiń (to sekret tego przepisu) idealnie komponuje się ze słonym serem. Taka przystawka wzmaga apetyt, chce się jeszcze, więc jeszcze z większą przyjemnością będziecie się rozkoszować daniem głównym. Nie przejmujcie się, jeśli nie macie pod ręką grilla, świetnie się tu sprawdzi patelnia grillowa.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 dojrzałych brzoskwinie
- 100g halloumi
- 4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie przekrój na pół i wyciągnij pestki. halloumi pokrój w 0,5cm plasterki
- Na grillu (lub jak w moim przypadku na patelni grillowej) ułóż gałązki rozmarynu a na nich połówki brzoskwiń (skórką do góry). Obok połóż halloumi.
- Jak halloumi zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę.
Zapisz
Zapisz
Zapisz