Podczas ostatniej wizyty Sylwii we Wrocławiu wybrałyśmy się razem na pchli targ. Dla mnie to niedzielny rytuał, od wypatrywania perełek jestem niemal uzależniona (tu możecie zobaczyć moje zdobycze). Tym razem jako pierwsze rzuciły mi się w oczy małe szklaneczki. Na kieliszki do nalewek są za duże, na szklanki do napojów za małe. Nie musiałam zastanawiać się długo, do czego ich użyć :) Od razu wiedziałam, że do musu czekoladowego! Tego samego dnia zrobiłam i w końcu dokończyłam pisać przepis, który przygotowywałam dla Was od dawna. To uproszczony przepis (odpuszczę Wam ważenia żółtek i białek ;)) wg receptury francuskiego szefa kuchni – Pierre’a Koffmanna, zdobywcy gwiazdek Michelin, nauczyciela m.in.Toma Aikensa i Gordona Ramsay’a. On, jak i jego uczniowie zdobyli łącznie ponad 20 gwiazdek Michelin. nie zrażajcie się tym, gdyż deser jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Mus czekoladowy wg Pierre’a Koffmanna opiera się głównie na dobrej jakości czekoladzie, jajkach oraz espresso. To w pełni wystarczy, by uzyskać pyszny mus.
Można pójść jednak dalej i śladami mistrza uwieńczyć mus czekoladowy kawową pianką. Wówczas deser warto podać w filiżankach, imitując w ten sposób cappuccino i skrywając czekoladowe wnętrze. W obu wersjach mus jest wytworny w smaku.
Jeśli tak jak ja lubicie mus czekoladowy, to wypróbujcie także inne przepisy:
Składniki (na 5 porcji):
mus czekoladowy:
- 80g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżeczka masła
- 1 espresso
- 2 żółtka
- 30 ml wrzątku
czekoladowa pianka (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku, dobrej jakości
- 60g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mleka 3,2%
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, masło i espresso. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. Na końcu wlej wrzątek i ubij.
- W osobnym naczyniu ubij białko z cukrem nie na bardzo sztywno, powinno być miękka. Wmieszaj ubite białka do czekoladowej masy i rozlej do naczyń.
- Aby zrobić kawową piankę (opcjonalnie), ubij wszystkie składniki, nie na sztywno i wlej na mus czekoladowy.
- Mus czekoladowy z kawową pianką możesz udekorować gorzkim kakao.