Soja bardzo zdrowa, staram się ją używać w kuchni coraz częściej. Bardzo pożywna zupa, polecam.
Ziarenka soji zalać zimną wodą i zostawić na noc lub na kilka godzin. Ziarenka muszą być przykryte 1 cm warstwą wody.
Do dużego garnka wlać olej i rozgrzać go. Boczek wędzony pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Smażyć na małym ogniu aż lekko się stopi. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula lekko zmięknie. Dodać mięso, pokrojoną marchew i seler, pokrojoną w plasterki kiełbasę, majeranek,odcedzoną soję i wlać wodę i sos pomidorowy.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu tak długo aż soja i mięso będą miękkie.
Podczas gotowania czasami trzeba dolać wodę.
Smacznego