Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać.

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę.

Na koniec dodać rodzynki, wcześniej zaparzone wrzątkiem i odcedzone. Muszą być dobrze odcedzone, żeby można je było dodać do masy. Wymieszać.
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy.

Ostudzoną babkę polać polewą lub lukrem. Mniam, smacznego